10 januari 24 - Actueel

In de Oranjewijk in Groningen zijn 345 woningen van wooncorporatie De Huismeesters gefaseerd verduurzaamd en energetisch verbeterd. Door de bestaande kozijnen te renoveren, is het gebruik van nieuwe materialen aanzienlijk verminderd. Rayonmanager Jan de Jonge licht toe: “We hebben alleen de verouderde elementen in het kozijn vervangen. Door het vernieuwen van de bestaande kozijnen zorgen we voor een lage ecologische voetafdruk. De kunststof kozijnen kunnen nog prima 25 jaar mee.”

De voordelen van kozijnrevitalisering
Door het renoveren van de bestaande kozijnen wordt ook het fraaie aanzicht van de gevels behouden. Jan: “We vernieuwen de raamrubbers en het verouderde raambeslag. Daarnaast vervangen we ook het isolatieglas dat niet aan HR++ kwaliteit voldoet. Hierbij maken we gebruik van duurzame materialen die een zichtbare bijdrage leveren aan energetische verbeteringen. Zo zorgt het vernieuwde beslag voor een optimale balans tussen isolatie en ventilatie. Dit is niet alleen prettig voor bewoners, maar ook voor onze opdrachtgevers.”

Omvangrijke woningverbetering
De renovatie van de kozijnen is onderdeel van een groot onderhoudsplan. In samenwerking met Van Wijnen Groningen is elke dag een woning aangepakt. Naast de kozijnrenovatie zijn ook keukens, badkamers en toiletten vervangen. De woningen zijn voorzien van nieuwe dak- en gevelisolatie en mechanische ventilatie, aangevuld met een reeks schoonmaak- en schilderwerkzaamheden. Jan: “Alle materialen die uit de woningen komen, zoals glas en beslag, worden zorgvuldig gesorteerd en gerecycled. De vervangen onderdelen worden zorgvuldig gescheiden en gerecycled, waardoor we de materiaalkringloop zoveel mogelijk sluiten.”