De verduurzaming van de Nederlandse woningvoorraad staat nu meer dan ooit op de agenda. We willen klimaatdoelstellingen halen en versneld gasloos wonen. In 2026 moeten we bovendien de overstap maken naar een warmtepomp wat nog meer druk zet op het verduurzamen van onze woningen.
De geplande verduurzaming van de Nederlandse woningen wordt daarom nu met extra snelheid doorgevoerd. Er wordt extra geld vrijgemaakt maar dit is nooit toereikend. De snelheid moet omhoog en de kosten moeten omlaag.

Kozijnrevitalisering: een groot effect
Het revitaliseren van de bestaande kozijnen heeft een groot verduurzamingseffect. Hierin is veel mogelijk. SKK revitaliseert aluminium, kunststof en houten kozijnen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het isoleren van de bestaande kozijnen door middel van panelen
  • Het plaatsen van HR++ glas
  • Het afsluiten van de kierdichtingen door middel van nieuwe rubbers
  • Het aanbrengen van goedsluitend hang- en sluitwerk


Lage kosten, hoge snelheid
kosten van het revitaliseren van de bestaande kozijnen liggen beduidend lager. Daarbij ligt de uitvoeringsnelheid hoog, omdat we voor de materialen een levertijd van 6 tot max 8 weken kunnen hanteren. Dit is natuurlijk maar een fractie van de levertijden van minimaal 6 maanden die voor nieuwe kozijnen gelden.

Het resultaat van revitalisering laat zich makkelijk meten met een blowdoortest en/of warmteopnames. Het rendement van het revitaliseren van bestaande kozijnen is gelijkwaardig aan dat van nieuwe kozijnen.

Lage ecologische footprint en total cost of ownership
Er zijn nóg twee grote bijkomende voordelen bij revitalisering ten opzichte van het vervangen van de kozijnen.

  • De lage ecologische footprint. Revitalisering voorkomt de productie van een nieuwe kozijnen en afvalverwerking van oude kozijnen.
  • De lage total cost of ownership van uw bestaande kozijnen. Immers, na de afschrijvingstermijn krijgen de kozijnen een 2e leven.

Wilt u in korte tijd kozijnen verduurzamen zonder hele hoge kosten te maken? Dan maak ik graag een vrijblijvende afspraak om mee te denken in de mogelijkheden van uw woningportefeuille.

Met vriendelijke groet,
SKK Kozijnwacht

Jeroen van der Kraan, Junior Accountmanager bij SKK kozijnwacht Rayon Zuid (06 – 505 005 88 – vanderkraan@skk.nl)