05 januari 23 - Actueel

Vidomes verhuurt circa 18.000 woningen in Zoetermeer en omstreken. In de wijk Oosterheem beheert Vidomes onder meer woongebouwen Loire- en Mainstroom. Als bewoners steeds vaker tochtklachten melden, krijgt SKK de opdracht om de mohairborstels van de aluminium schuifpuien te vervangen. Maar is dit wel de oplossing?

In één keer goed
‘We kregen de opdracht om de borstels te vervangen, vanwege de tochtproblemen aan de schuifdelen.’ vertelt SKK Projectleider Ronald Pothuizen. Samen met Vidomes opzichter Peter Roland inspecteert hij ter plaatse de situatie. Dan ziet Ronald vrij snel dat er meer nodig is. ‘Ik zag meteen dat de loopwielen van de aluminium schuifdeuren ook helemaal versleten waren. ‘Dat moet je meteen meenemen’, zei ik tegen Peter. ‘Anders los je de problemen niet op en kost het je dadelijk opnieuw budget.”

 

Deze methode werd vroeger ook gebruikt bij Franse politie-invallen.

 

Veilig vastgelijnd
De verdiepingshoge schuifpuien bevinden zich op verschillende woonlagen. De afmeting van de pui in combinatie met de hoogte brengen risico’s met zich mee voor de monteurs. Maar ook daar heeft Ronald een oplossing voor. ‘Monteurs moeten goed en veilig kunnen werken’, legt Ronald uit. ‘Daarom maken we hier gebruik van een Syam valbeveiliging. Deze methode werd vroeger ook gebruikt bij Franse politie-invallen. Vrij spectaculair en zeer effectief. De Syam is een stelling die je binnen tegen de muur zet. Monteurs zitten hieraan vastgelijnd met een veiligheidsgordel. Op deze manier kunnen ze veilig de schuifpuien en ramen uit het kozijn halen.’

Onvoorziene constructiefout 
‘Het is in meerdere opzichten een project met uitdagingen.’ vertelt Ronald. ‘Ten eerste zijn het veelal jongerenwoningen. Dan heb je altijd te maken met veel niet-thuis-adressen. Daarnaast stuitten we tijdens de uitvoering op een constructiefout. We zagen dat het stelkozijn onder de kozijnen niet voldoende ondersteuning gaf, waardoor de onderdorpel bij veel kozijnen verzakte. Dat kan natuurlijk rampzalige gevolgen hebben. Daarom hebben we dat als eerste opgelost. Ja, ‘t is maar goed dat we niet alleen de mohairborstels hebben vervangen.’ glimlacht Ronald.

Een vakkundige partner is essentieel bij het maken van de juiste keuzes voor gebouwonderhoud- of gebouwverbetering. Met verstand van kunststof-, aluminium- en houten kozijnen, voorzien wij u graag van advies gebaseerd op de nieuwste ontwikkelingen van hang- en sluitwerk.